Olejek bergamotowy 100% czysty, naturalny olejek eteryczny 7 ml.

ManufacturerBioVitus

Sales price 7,69 zł
Sales price without tax 7,69 zł
Tax amount

Preloader

Pozyskiwany jest z owoców, a ściślej, skórek owoców drzewa bergamotowego, które uprawiane jest prawie wyłącznie we Włoszech.
Najpierw owoce tłoczy się a potem uzyskaną masę poddaje destylacji wodnej.

Stosowany jest jako dodatek aromatyczny do herbat typu Earl Grey.

Działanie olejku bergamotowego na sferę fizyczną:
Szczególnie skuteczny na trądzik, łojotok, wypryski, liszaje, czyraki, pęcherze i wrzody powstałe w wyniku odmrożenia. Również w przypadku łuszczycy, opryszczki i półpaśca.
Wpływa też korzystnie na układ trawienny, regulując jego funkcjonowanie.
Posiada silne właściwości antyseptyczne, dlatego może być pomocny w przypadku infekcji grypy, przeziębień, kataru, kaszlu.

Działanie olejku bergamotowego na sferę emocjonalną:
Łagodzi depresję i gniew, uśmierza rozpacz, niepokój i przygnębienie.
Pomocny w napięciach nerwowych, zamartwianiu się, przy braku pewności siebie.
Dodaje odwagi.

Sposoby stosowania:

  • kąpiele - Dla osób dorosłych na wannę pełną wody 8-10 kropli,

 uważając by nie dostał się do oczu.
Temperatura wody odpowiednia dla danej osoby.
Czas kąpieli ok. 15 minut.

  • Kominki/parowniki - Należy uważać na ogień w kominkach, zwłaszcza jeśli w domu są dzieci.

 4-7 kropli wlewając do gorącej wody.
Jeśli wietrzysz w tym czasie pokój, nie stosuj olejków, bo po prostu ich szkoda.

  • Inhalacja - Inhalację przeprowadzamy z zamkniętymi oczami, trzymając głowę pod ręcznikiem nad naczyniem.

Dodajemy 1-2 krople do gorącej wody wlanej wcześniej do naczynia.

  • Masaż - Aby użyć olejek do masażu, należy go wymieszać z olejem bazowym. Może to być olej ze słodkich migdałów, który jest odpowiedni dla każdego rodzaju skóry. Można też użyć oleju z pestek winogron, brzoskwini lub oliwy z oliwek. Może to być dowolny olej roślinny, pod warunkiem, że był tłoczony na zimno.

Należy użyć 4-6 kropli olejku na 10 ml. oleju bazowego.

  • Szampony, kremy, żele - Najlepiej używać delikatnych kosmetyków, w miarę możliwości, bez "polepszaczy".

Dodajemy 4-5 kropli do ok. 10-15 ml kosmetyku (krem, szampon, żel, balsam).

UWAGA: Nie stosować bez rozcieńczenia.
 Nie mogą stosować osoby uczulone na olejek bergamotowy.
Osoby używające olejku bergamotowego nie powinny wystawiać się na promienie słoneczne przez co najmniej 3 godziny od użycia olejku.
 Każdy kto ma jakiekolwiek wątpliwości powinien wcześniej skonsultować się z lekarzem lub aromaterapeutą.

Przechowywać w szczelnie zamkniętej butelce w miejscu niedostępnym dla dzieci.
Optymalna temperatura przechowywania 10-20 Co.
Chronić przed słońcem.

There are yet no reviews for this product.