Erytrytol - roślinny słodzik 0,75 kg. Zerowy indeks glikemiczny.

ManufacturerBioVitus

Erytrytol (Erythritol) – co to takiego i skąd się bierze.
Podobnie jak ksylitol – popularnie zwany cukrem brzozowym, jest zaliczany do polioli (alkohol czterowodorotlenowy – cukrol). Jednak mogą się czuć uspokojeni i być może zmartwieni Ci, którzy podejrzewają, że ma on takie właściwości, jak powszechnie znany alkohol. Nazwa alkohol spowodowana jest charakterystyczną strukturą molekularną erytrytolu. Nie można się nim upić, można za to posłodzić.
Sales price 33,00 zł
Sales price without tax 33,00 zł
Tax amount


Preloader

Erytrytol (Erythritol) – co to takiego i skąd się bierze.
Podobnie jak ksylitol – popularnie zwany cukrem brzozowym, jest zaliczany do polioli (alkohol czterowodorotlenowy – cukrol). Jednak mogą się czuć uspokojeni i być może zmartwieni Ci, którzy podejrzewają, że ma on takie właściwości, jak powszechnie znany alkohol. Nazwa alkohol spowodowana jest charakterystyczną strukturą molekularną erytrytolu. Nie można się nim upić, można za to posłodzić.
Słodkość erytrytolu daje 60 – 75% słodkości sacharozy (cukru).
Występuje on w przyrodzie w owocach, grzybach, glonach morskich i produktach fermentacji, takich jak sery, wino, piwo, miso i sosy sojowe.

 

Erytrytol – dobre informacje

Ma jedną, niewątpliwą przewagę nad bardziej, do tej pory popularnym, ksylitolem – jest nim resorbcja w ludzkim układzie pokarmowym w 90% już w dwunastnicy, później jest wydalany z moczem bezpośrednio z nerek, dlatego, że jego molekuły są stosunkowo małej wielkości. To właśnie sprawia, że erytrytol nie powoduje efektu przeczyszczającego, tak jak ksylitol.

Kolejną, dobrą informacją dotyczącą tego słodzika jest to, że nie powoduje próchnicy i nie może być pożywką dla Candidy- drożdżaków, które powodują niebezpieczną chorobę – kandydozę. Każdy, przykładając dużą wagę do profilaktyki jamy ustnej i ogólno zdrowotnej, ma możliwość odstawienia cukru i to obojętnie w jakiej postaci (sacharoza, fruktoza, syrop glukozowo-fruktozowy), gdyż istnieją idealne alternatywy, do których bez wątpienia należy erytrytol.


Osoby liczące kalorie, również mogą być spokojne. Ten poliol liczy sobie, a raczej nam, mniej niż 0,2 kcal/g, co zauważyła również miłościwie nam panująca UE w Dyrektywie Komisji2008/100/WE z dnia 28 października 2008 roku.

 

Podsumujmy – kto może używać erytritolu i w jakich okolicznościach?

1. Diabetycy, ponieważ nie ma on wpływu na poziom cukru we krwi
(0 jednostek chlebowych).

2. Nie wywołuje żadnej reakcji insulinowej (może być używany z posiłkami proteinowymi).

3. Osoby nietolerujące fruktozy, dlatego że nie zawiera fruktozy i nie jest zmieniany w organizmie na fruktozę.

4. Osoby zakażone Candidą, zmuszone do unikania cukru – erytrytol nie jest pożywką dla drożdżaków.

5. Osoby ograniczające ryzyko powstania próchnicy nazębnej.

6. Wszyscy Ci, którzy przechodzą leczenie dietetyczne z uwagi na otyłość zagrażającą ich zdrowiu oraz osoby chcące pozbyć się zbędnych kilogramów.

Jedna uwaga

Jest jedna uwaga: nie należy spożywać dużych ilości napojów słodzonych sucolinem dlatego, że może dojść do sytuacji, gdzie resorpcja słodziku w dwunastnicy może następować zbyt wolno w stosunku do przyjmowanej ilości. W związku z czym, zbyt duża ilość tego cukrolu może trafić do jelit, co w konsekwencji spowoduje efekt przeczyszczający.

There are yet no reviews for this product.