Lapacho - Tahuari (Pau d'arko) 200g

No image set
ManufacturerBioVitus

Sales price 14,70 zł
Sales price without tax 11,95 zł
Tax amount 2,75 zł


Preloader

La pacho (Pau d'arco) używane przez Inków od wielu wieków, jako silnie działające ziele w inkaskiej medycynie ludowej, używane również w naszych czasach, szczególnie popularne w krajach obu Ameryk daje niewątpliwe korzyści ludzkiemu organizmowi.
W świetle dzisiejszych badań naukowych La pacho zawiera wiele silnych związków, jak lapachol i betalapachol, a wiele z nich jest jeszcze nie zbadanych. Udowodniono silne działanie przeciwwirusowe (Kierunkowe działanie na wirusy pryszczycy, opryszczki typu I i II oraz grypy).
Po za tym silne działanie przeciw bakteryjne i grzybobójcze np. na gronkowca złocistego, paciorkowce, Helicobacter pylori (bakterie wywołujące wrzody żołądka) oraz na pleśniaki powodujące nowotwory złośliwe i zesztywniające  zapalenie kręgosłupa, a także niebezpieczne drożdżaki. Przy tym wpływ na pozytywną florę bakteryjną jelit jest słaby lub umiarkowany.

Wymienione wyżej właściwości wewnętrznej kory drzewa La pacho są tak efektywne, że wielu lekarzom medycyny akademickiej trudno w to uwierzyć.
Mimo niewątpliwych zalet, współczesne badania wykazały również silne oddziaływania na nowe zarodki, co oznacza, że istnieje duże ryzyko poronienia przez kobiety będące w ciąży.
Dlatego nie należy podchodzić bezkrytycznie do informacji, iż La pacho nie ma żadnych skutków ubocznych i jest w pełni bezpieczne.
Zażywaniu La pacho mogą towarzyszyć również po kilku lub kilkunastu dniach pogorszenie ogólnego samopoczucia, wymioty, biegunki, bóle głowy, zmiany dermatologiczne, nadmierne pocenie się i podwyższona temperatura ciała.
Wiele osób, nie posiadającej wiedzy w tym zakresie uważa, że jest to dowód na szkodliwość tej rośliny.
Istnieje jednak coś takiego jak reakcja Herxheimera, tzn. krótkotrwała reakcja organizmu na substancje toksyczne usuwane z organizmu i powstałe w wyniku obumierania szkodliwych mikroorganizmów, której przebieg jest taki sam jak opis po wyżej. Należy wtedy zmniejszyć ilość i/lub częstotliwość spożywania napoju przygotowanego z kory La pacho.

Przygotowanie:
Jedną łyżeczkę kory gotować w szklance wody przez 5 do 15 min.
(Używać tylko emaliowanych naczyń, nie uszkodzonych, bez odprysków)
Pić jedną szklankę od 2 do 8 razy dziennie
(profilaktycznie w okresie wzmożonego ryzyka infekcji wystarczy 1 do 2 szklanek na dzień)
Wywar stosowany może być miejscowo na skórę lub paznokcie w przypadku grzybicy.
Substancje aktywne zawarte w Lapacho stosunkowo trudno rozpuszczają się w wodzie, dlatego można sporządzić nalewkę alkoholową:
Suchą korę wsypujemy do butelki (najlepiej z ciemnego szkła), następnie zalewamy czystą wódką (40-45% alkoholu) w proporcjach 1:5 (1 część kory na 5 części wódki).
Odstawiamy do szafki, wstrząsając raz dziennie, na 14 dni.
Po tym czasie możemy odcedzić i przelać do czystej butelki (najlepiej z ciemnego szkła).

Uwaga: W czasie stosowania Lapacho należy ograniczyć spożywanie pokarmów zwierzęcych, jak mięso i nabiał, produktów zawierających rafinowany cukier oraz używek (z kawą, czarną herbata i czekoladą włącznie). Procedura ta dotyczy każdej diety mającej na celu odtrucie organizmu.

Produkt ten nie jest lekiem i nie zastąpi specjalistycznego leczenia medycznego.
W razie jakiejkolwiek choroby, dolegliwości i złego samopoczucia należy udać się do lekarza w celu przeprowadzenia badań, uzyskania diagnozy i fachowego leczenia!

Uwaga: Zawsze, przed podejmowaniem jakiejkolwiek kuracji i w trakcie jej przebiegu należy informować o tym lekarza lub wykwalifikowanego naturoterapeutę, najlepiej gdy ich wiedza i doświadczenie zostały wcześniej zweryfikowane.!

There are yet no reviews for this product.