Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Coś co oczyści i usprawni układ sercowo-naczyniowy.
Pomoże organizmowi pozbyć się ognisk patogenów, zabezpieczy przed wolnymi rodnikami i dotleni cały organizm oraz wspomoże układ oddechowy.

Dyhydrokwercetyna – DHQ (taksyfolina).

Jeden z wielu, ale wyjątkowy swoim spektrum działania, flawonoid.

W Europie dihydrokwercetyna nazywana jest taksifoliną (Taxifolin) – DHQ (Dihydroquercetin) C15H12O7.  

Występuje w wielu roślinach, najobficiej jednak w drzewach iglastych, a zwłaszcza gatunkach syberyjskich i z Dalekiego Wschodu.
Taksyfolinę, pochodną kwercetyny, wyizolowano i scharakteryzowano w latach 50 tych XX wieku jako substancję posiadającą właściwości witaminy P, ale również szereg innych bardzo ważnych właściwości, których nie posiada większość flawonoidów.

Opracowano również przez naukowców różnych krajów technologię otrzymywania tej substancji, jednak ze względu na trudności technologiczne i co za tym idzie duże koszty uzyskania, dostęp do dihydrokwercetyny był ograniczony. W następnym dziesięcioleciu badania prowadzone przez Panią N. A. Tiukawkinę wraz ze swoimi rosyjskimi współpracownikami przyniosły odkrycie nowych źródeł pozyskiwania DHQ i opracowanie nowej, tańszej i bardziej wydajnej technologii, dzięki której zaczęto uzyskiwać dyhydrokwercetynę o większej czystości.

Rosyjskie żródła pozyskiwania taksyfoliny to Sosna syberyjska (Pinus sibirica), Jodła syberyjska (Abies sibirica), a zwłaszcza Modrzew syberyjski (Larix sibirica) i pochodzący z Dalekiego Wschodu (Dahurii) Modrzew dahurski (Larix dahurica). 

Dyhydrokwercetyna - Produkt końcowy jako monokrystaliczny albo amorficzny (bezpostaciowy) proszek o kolorze jasno-żółtym do żółtego, bezwonny o lekko gorzkawym smaku.

 

fotografia – Panacea (www.fitopanacea.ru)

Do najlepiej zbadanych właściwości dihydrokwercetyny i nie poddawany w wątpliwość przez cały świat nauki, należy jej zdolność do ochrony organizmu przed wolnymi rodnikami (utleniaczami).

Na skutek zachodzących przemian w procesach życiowych każdego organizmu wytwarzane są wolne rodniki (utleniacze) – cząsteczki, które są aktywne i wykonują funkcje oksydacyjne. Są potrzebne, jednak ich nadmiar i niekontrolowane działanie niszczy błony komórek i tkanek organizmu. Im większa szybkość powstawania wolnych rodników, tym szybciej i bardziej zabijają zdrowe komórki i tkanki.

W każdym organizmie znajdują się przeciwutleniacze, które hamują pustoszące działanie wolnych rodników i stanowią naturalną ochronę. Młody, wolny od nadmiaru toksyn i zdrowy organizm sam produkuje wystarczającą ilość przeciwutleniaczy.

Współczesny styl życia i ludzkie nowo nabyte nawyki – złe warunki środowiskowe i sanitarne, zanieczyszczenie środowiska, wielki wysiłek fizyczny (bez możliwości częstej regeneracji), wysoko przetworzone tzw. śmieciowe jedzenie, stres, palenie papierosów, alkohol, powszechna obecność pestycydów, antybiotyków oraz innych toksyn zawartych w pożywieniu, wodzie i powietrzu. Stwarzają warunki do powstawania wolnych rodników w organizmie. Zjawisko to nazywane jest STRESEM OKSYDACYJNYM.

Przewlekły stres oksydacyjny (inaczej niewłaściwy tryb życia i odżywiania) prowadzi do powstawania groźnych chorób (cukrzyca, schorzenia układu sercowo-naczyniowego, różne zaburzenia metaboliczne) oraz przedwczesne starzenie organizmu.

Większość współczesnych teorii starzenia się podają jako przyczynę, bądź jedną z głównych przyczyn, działalność wolnych rodników. Trwały wzrost powstawania wolnych rodników stwarza warunki dla stresu oksydacyjnego. Wolne rodniki utleniają ściany naczyń krwionośnych, , DNA i lipidy. Te aktywne cząstki utleniając tłuszcze zawarte w błonach komórkowych, zmieniają ich właściwości.

Najbardziej aktywne wolne rodniki potrafią rozerwać wiązania molekuły DNA, uszkadzając genetyczny system regulacji wzrostu, co prowadzi do powstawania chorób nowotworowych. Lipoproteiny o niskiej gęstości na skutek działania oksydacyjnego mogą osadzać się na ściankach naczyń co prowadzi do miażdżycy tętnic i schorzeń sercowo-naczyniowych.

Z tego wynika, że konieczne jest uzupełnianie przeciwutleniaczy przez organizm tak aby powstrzymywać ich destrukcyjne działanie.  

Zakres działania taksifoliny jest bardzo szeroki, zarówno w kontekście medycznym, przemysłowym i rolniczym. Jednak każdy z nich ma bezpośrednie lub pośrednie przełożenie na ludzkie zdrowie.

MEDYCZNE I FARMAKOLOGICZNE ZASTOSOWANIE DIHYDROKWERCETYNY.

Spektrum działania tej substancji w tym zakresie jest bardzo szerokie.

Badania kliniczne DHQ prowadzone w Akademii im. Seczenowa, Instytucie Mikrochirurgii Oka i Rosyjskim Instytucie Onkologii im. Błohina wykazały wysoką aktywność biologiczną taksifoliny i potwierdziły następujące jej właściwości:

Silne działanie przeciwutleniające.

Siła antyoksydacyjna dihydrokwercetyny jest bardzo duża i wynosi 60 000 ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) – Oksydacyjna zdolność wychwytywania wolnych rodników.

Działanie przeciw utleniające poprzez blokowanie, neutralizację i eliminację wolnych rodników w organizmie człowieka. Dzięki czemu zapobiega powstawaniu różnych chorób np. nowotworów złośliwych, co jest szczególnie ważne dla osób z dziedziczną predyspozycją do zapadania na tego typu schorzenia oraz zapobiega przedwczesnemu starzeniu się.

Wsparcie odporności.
DHQ może być stosowana w zapobieganiu i leczeniu chorób nowotworowych, w zakażeniu AIDS, chorób autoimmunologicznych, w przewlekłych procesach zapalnych na tle bakteryjnym i wirusowym i związanych z tym zaburzeń. Działa jak naturalny antybiotyk o oczywistych właściwościach bakteriobójczych i grzybobójczych. Chroni DNA komórki przed szkodliwym wpływem produktów przemiany materii. Aktywuje układ odpornościowy poprzez mobilizację sił obronnych organizmu, zapobiega rozwojowi różnych patologii.

Zespół Przewlekłego Zmęczenia (CFS)

Substancja ta już w początkowej fazie oddziaływania jest w stanie wyeliminować zespół chronicznego zmęczenia i tym samym spowodować poprawę aktywności psychicznej i fizycznej.

Układ sercowo-naczyniowy oraz parametry krwi.

Taksifolina wykazuje aktywność w kierunku ochrony naczyń włosowatych, zapobiegając niszczeniu komórek błon narządów, tkanek i membran będących naturalnym systemem barier, a co za tym idzie wzmacnia ściany naczyń krwionośnych w tym naczyń włosowatych. Zwiększa przepływ krwi i poprawia jej właściwości. Normalizuje i obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi.

pomaga w schorzeniach, którym towarzyszy wzrost kruchości naczyń włosowatych, w zmianach miażdżycowych naczyń serca, mózgu, kończyn. Zmniejsza ryzyko zawału serca i udaru. Może znacznie zmniejszyć powierzchnię blizny powstałej na skutek niedokrwiennego uszkodzenia mięśnia sercowego. Niesie skuteczną pomoc przy chorobie wieńcowej serca, zmniejsza ilość arytmii i poprawia przewodność oraz czynność skurczową. Zapobiega zakrzepicy wewnątrznaczyniowej i poprawia krążenie wieńcowe.

DHQ skutecznie normalizuje ciśnienie krwi, eliminując powstałe przy zaburzeniach ciśnienia bóle głowy i szumy w uszach. Skuteczna jest również w przypadku żylaków, bakteryjnym zapaleniu wsierdzia, dystonii naczyniowo-nerwowej (schorzenie to prowadzi do niedotlenienia narządów i tkanek) oraz w schorzeniach reumatycznych.  

Oczy i zmysł widzenia.

Poprawia krążenie krwi w małych naczyniach kapilarnych (włosowatych), powstrzymuje rozwój dystroficznych (zmiany zwyrodnieniowe na tle niedożywienia tkanek) i sklerotyczne schorzenia oczu.
Poprawia przewodność nerwu wzrokowego, zmniejsza krwawienie w siatkówce oka, zwłaszcza u osób z retinopatią cukrzycową (następstwo powikłania cukrzycowego), co prowadzi do zwiększenia ostrości widzenia.

Działanie przeciwzapalne i wpływ na układ oddechowy.

Dihydrokwercetyna wykazuje silne działanie przeciwzapalne dzięki czemu aktywnie powstrzymuje wszelkie procesy zapalne. Może być przydatna przy zabiegach operacyjnych.
Przy regularnym przyjmowaniu taksifoliny znikają dolegliwości wynikłe na skutek przewlekłych chorób układu oddechowego (zapalenie płuc, przewlekłe zapalenie oskrzeli, gruźlica, astma oskrzelowa (forma zakażeniowa)). Wspomaga przywracanie funkcji osuszania oskrzeli i poprawia biomechanikę oddychania.

Zaburzenia alergiczne.

Wykazuje aktywność antyhistaminową, co czyni z niej środek antyalergiczny. Może znacznie złagodzić objawy, ale zwiększa też odporność na alergeny, a w niektórych przypadkach pomaga się ich pozbyć.

Układ wydalniczy (wątroba, nerki) oraz pokarmowy.

DHQ wykazuje działanie hepatoprotekcyjne, polegające na ochronie wątroby przed wpływem wirusów i wielu substancji chemicznych w tym alkoholu i innych toksyn. Zapobiega marskości wątroby.

Optymalizuje regenerację błony śluzowej żołądka; gojenie się wrzodów żołądka i dwunastnicy, przywrócenie funkcji nerek. Profilaktyka uszkodzenia nerek przez wirusy i substancje toksyczne (trucizny, alkohol, sole metali ciężkich).

Funkcje rozrodcze i libido.

Okazuje się, że Dihydrokwercetyna pomaga przywrócić funkcje rozrodcze u mężczyzn i kobiet oraz podwyższa potencję.

Kosmetologia i dermatologia.

DHQ poprawia stan skóry, eliminuje wysypkę krostkową i trądzik, wpływa na syntezę kolagenu i elastyny w skórze co przekłada się na regenerację skóry, zmniejszając w ten sposób ilość zmarszczek. Sprawia, że skóra na długo zachowuje elastyczność i sprężystość. W składzie kosmetyków ma szczególne znaczenie na terenach zurbanizowanych i zanieczyszczonych.

Choroba popromienna oraz chemio i radioterapia.

Dihydrokwercetyna skutecznie neutralizuje negatywne skutki chemio i radioterapii, ponieważ zapobiega zatruciu i hamuje szkodliwość promieniowania. W Rosji wykorzystywana jest w leczeniu choroby popromiennej i usuwaniu radionuklidów.

W Rosji DHQ włączono do Państwowego Rejestru Leków oraz dopuszczono ją do stosowania w przemyśle spożywczym jako przeciwutleniacz stosowany w żywności.

Na rosyjskiej stronie internetowej, która podaje spis leków i substancji leczniczych zarejestrowanych w Federacji Rosyjskiej na podstawie Państwowego Rejestru Leków (Encyklopedia leków i produktów farmaceutycznych - http://www.rlsnet.ru/mnn_index_id_2487.htm) dihydrokwercetyna (taksifolina) zaliczona jest do grupy antyhipoksantów (leki poprawiające wykorzystanie krążącego w organizmie tlenu i zwiększające odporność na hipoksję – niedobór tlenu) i antyoksydantów oraz witamin i środków witamino podobnych.

(Są tam również podane właściwości farmakologiczne, które również przytoczyłem wyżej.)

Klasyfikacja chorobowa (ICD – 10)
I20.0 Niestabilna stenokardia (dusznica)

I48 migotania i trzepotania przedsionków

J06 Ostre infekcje górnych dróg oddechowych i o nieokreślonej lokalizacji

J18 Zapalenie płuc bez określenia patogenu

J42 Przewlekłe, nieokreślone zapalenie oskrzeli

J44 inne przewlekłe obturacyjne choroby płuc (zwężenie światła dróg oddechowych. Dotyka bardzo wielu palaczy – uwaga autora)

J45 Astma

INTERESUJE CIĘ ZAKUP DIHYDROKWERCETYNY W FORMIE SUPLEMENTU DIETY ?

DIHYDROKWERCETYNA W PRZEMYŚLE SPOŻYWCZYM I PRZETWÓRSTWIE.

Tutaj również największe osiągnięcia mają rosyjskie placówki badawcze (Wszech Rosyjski Instytut Badań Przemysłu Mleczarskiego, Instytut Badawczy Problemów Przechowywania Żywności – Przemysłowe Naukowo-Metodologiczne Centrum Systemu Rezerw Państwowych Federacji Rosyjskiej, Federalna Agencja Rezerw Państwowych, Kemerowski Instytut Technologiczny Przemysłu Spożywczego, Instytut Przemysłu Mięsnego im. Gorbatowa, Wszech Rosyjski Naukowo-Badawczy Instytut Przetwórstwa Tłuszczów i Serowarstwa), ich badania pozwoliły na rozwijanie nowych technologii i produktów zawierających dihydrokwercetynę jako naturalny przeciwutleniacz.

Zalecana zawartość taksyfoliny wynosi 0.005-0.03% masy konserwowanej żywności, w zależności od profilu kwasów tłuszczowych.

Zastosowanie DHQ w żywności umożliwia poprawienie jej trwałości o 1,5 – 3 razy jak również zachowania i poprawy pożądanych cech produktów żywnościowych pod kątem konsumenckim.

Nabiał.

Szereg dokumentacji opisuje właściwości bakteriobójcze d ihydrokwercetyny i jej pozytywny wpływ na mikroflorę: Zostały zbadane bakteriobójcze właściwości tej substancji i jej wpływ na niszczenie komórek mikroorganizmów niebezpiecznych dla ludzkiego zdrowia. Uzyskane badania dowodzą, że dodanie jej nie dopuszcza do wzrostu lipolitycznych organizmów (rozkładających komórki tłuszczowe) w tłuszczu mlecznym i hamuje ich wzrost w wysterylizowanej śmietanie.

Technologia produkcji mleka pełnego w proszku o zawartości 25% tłuszczu z użyciem taksifoliny zwiększa trwałość tego produktu do 24 m-cy, gdzie standardowy produkt bez dodatku tego flawonoidu posiada trwałość 8 m-cy.

Zastosowanie DHQ w produkcji liofilizowanego twarogu dwukrotnie zwiększa jego trwałość (do 25 m-cy).

Dotychczasowe przechowywanie śmietany, deserów twarogowych i jogurtu w temperaturze 0 – 2o C możliwe było maksymalnie do 40 dni. Przy zastosowaniu taksifoliny czas przechowania wydłuża się do 60 dni.

Dodatek dihydrokwercetyny do pełnego mleka, skoncentrowanego mleka, śmietany, kefiru, twarogu i masła wykazał 150 – 200% wzrost okresu przechowalności.

Mięso i produkty mięsne.

Dodatek 0,02% taksifoliny do tłuszczu wchodzącego w skład produktów mięsnych (mięso mielone, wędliny i konserwy) spowodował 2 – 4 krotne zwiększenie przechowalności. Liczba nadtlenków zmniejszyła się o 620 – 640 % przy dawkach taksifoliny 0,005% - 0,02% w surowej masie produktów.

Tłuszcze.

Naukowcy badali wpływ DHQ jako przeciwutleniacza na tłuszcze w mięsie wołowym i mleku, oleje (bawełniany, palmowy) oraz tłuszcze wchodzące w skład słodyczy (olej kakaowy, proszek kakaowy, tłuszcz cukierniczy i orzechy). Uzyskano tu pozytywne wyniki, gdzie okres przechowywania wzrósł o 200 – 250%.

Czekolada i wyroby cukiernicze.

Moskiewska Akademia Medyczna im. Seczenowa, Moskiewskie Zakłady Cukiernicze „Czerwony Październik” oraz Rosyjski Narodowy Uniwersytet medyczny im. Pirogowa badały utlenialność tłuszczów wchodzących w skład mas cukierniczych. W rezultacie tych prac stwierdzono, że dodanie przeciwutleniacza w postaci dihydrokwercetyny w ilościach 0,2 – 0,5% w stosunku do masy tłuszczów dało 2 – 2,5 krotne wydłużenie okresu trwałości wyrobów cukierniczych na bazie tłuszczów oraz poprawę ich jakości ze względu na zmniejszenie zawartości toksycznych produktów utleniania.

Napoje alkoholowe.

Szczególnie perspektywiczne wydaje się zastosowanie dihydrokwercetyny w produkcji napojów alkoholowych z uwagi na jej hepatoprotekcyjne właściwości, co przy toksycznym wpływie alkoholu na narząd jakim jest wątroba ma niebagatelne znaczenie.

Dodanie taksyfoliny do napojów alkoholowych zmniejsza negatywny wpływ produktów rozpadu alkoholu na organizm człowieka i znacznie łagodzi kaca.
Dodatkowo taksifolina poprawia właściwości organoleptyczne produktów alkoholowych (tani koniak nabywa smaku i zapachu markowego trunku).

Dodanie taksifoliny do piwa pozwala zwiększyć jego trwałość, poprawić smak i zabezpieczyć konsumenta przed kacem.

Niewątpliwą zaletą DHQ jest jej dobra rozpuszczalność w napojach i sokach oraz szybka i pełna biodostępność. Daje to możliwość zastosowania właściwości przeciwutleniających i innych poprawiających parametry napojów.
Dodanie taksifoliny do naturalnych soków również zwiększa ich trwałość.

ROLNICTWO

Hodowla zwierząt.

Badania nad wykorzystaniem dihydrokwercetyny w hodowli drobiu i innych zwierząt prowadzone przez specjalistyczne instytuty badawcze w Rosji przekonująco potwierdzają skuteczność tej substancji.

Dodanie DHQ do pasz dla tych zwierząt zmniejsza straty hodowlane w ich pogłowiu. Wpływa na zmniejszenie użycia środków hormonalnych i antybiotyków podawanych zwierzętom w procesie chowu, które w negatywny sposób wpływają na zdrowie ludzi spożywających mięso tych zwierząt.

Mięso jak i mleko, czy jaja bez hormonów i antybiotyków jest zupełnie innym, jakościowo lepszym produktem, który prowadzi do poprawy stanu zdrowia społeczeństwa i chroni środowisko (glebę, wodę) przed skażeniem tymi substancjami.

Uprawa roślin.

Doświadczalnie wykazano, że zastosowanie taksifoliny jako zaprawy nasiennej (zabezpieczenie nasion do wysiewu) prowadzi do spadku występowania chorób w uprawach roślin, a tym samym zwiększenia plonów.

Zastosowanie taksifoliny zwiększa produktywność upraw zbożowych o 15 – 40%, warzyw o 12 – 37%, a roślin sadowniczych (owoce, jagody) o 10 – 13%. Jednocześnie znacząco poprawia się jakość roślin – warzywa stają się bardziej odporne na pospolite choroby, owoce dojrzewają w większych rozmiarach, a ich skład witaminowo-mineralny jest bogatszy. I wreszcie bardzo ważny aspekt stosowania dihydrokwercetyny, dawka stosowanych pestycydów znacznie się zmniejsza, co nie pozostaje obojętne dla ludzkiego zdrowia i środowiska naturalnego.
 Modrzew syberyjski (Larix sibirica)

 Fot. -https://ru.wikipedia.org

Dihydrokwercetynę pozyskuje się głównie z drewna Modrzewia syberyjskiego (Larix sibirica) i drewna Modrzewia dahurskiego (Larix dahurica).

Modrzew dahurski (Larix dahurica)

Dahuria (Daurija) to kraina geograficzna położona na Dalekim Wschodzie, na terytorium Rosji i Chin.
Fot. -https://ru.wikipedia.org

Suplement diety - Kapilar

 Foto: BioVitus

Centrum Promocji Zdrowia BioVitus udostępnia dihydrokwercetynę jako główny składnik rosyjskiego suplementu diety o nazwie Kapilar (Produkowany w Rosji przez firmę OAO DIOD Moskwa) z dodatkiem witaminy C, ponieważ w jej obecności substancja ta jest najlepiej przyswajalna.

Autor artykułu: Krzysztof Krzyszczak

 

źródła:
http://www.kemtipp.ru/
http://www.rlsnet.ru/mnn_index_id_2487.htm
http://rosreserv.ru/
http://pravo.gov.ru/
http://moeobrazovanie.ru/
http://www.rsmu.ru/
http://www.fitopanacea.com

-„Dihydroquercetina (taksyfolin) - magiczna formuła, perspektywy dla zastosowania w różnych dziedzinach gospodarki narodowej” - Zbiór prac naukowych.
-Analiza dihydrokwercetyny w suchych produktach mlecznych HPLC / A.F. Rulenko, Tyukavkina N.A., Radaeva IA, Y.A. Koleśnik i wsp. // Nutrition. - 1995. - N3. - S. 28-30.
-Właściwości ekstraktów rodzaju Larix / Tyukavkina N.A., Laptev K.I. Miedwiediew S.A. //Chemia drzew. - 1973. - 13. N - S. 3-15.
-"Kapilar" Korekta zaburzeń mikrokrążenia Kozłow, D. Azizov A. Brito O.A.Gurova Rosyjski Uniwersytet Przyjaźni Narodowej. Naukowe czasopismo Miesięcznik naukow-praktyczny i publicystyczny magazyn "Lekarz" №6 2006

Można udostępniać tekst w serwisach społecznościowych. Zabronione jest kopiowanie tekstu w całości lub jego fragmentów na komercyjnych stronach internetowych. Kopiowanie tekstu w całości, jak i fragmentów w celach informacyjnych dozwolone tylko za zgodą autora.

Jeśli interesuje Cię kapilar kliknij w ten link.